Zelf een binnenvijver maken.

Ingezonden artikel van Roel Witters


Enige tijd geleden besloten mijn vriendin en ik om een nieuw aquarium aan te schaffen voor onze schildpadden omdat ze uit hun verblijven aan het groeien waren. We hadden het idee voor een aquarium met een watervolume van 1000 liter. Na enige offertes voor het aquarium inclusief frame kwamen we tot de conclusie dat het wel erg duur zou gaan worden zonder er verder ook nog maar iets aan techniek in te hebben zitten. Toen is het idee ontstaan om een binnenvijver te gaan maken.

Het eerste wat we gedaan hebben is het uitzoeken van een vijvervorm. Al snel was de keuze gevallen op de "salt lake" Stonecor® met een inhoud van bijna 600 liter van het merk oase, dit omdat de vijvervorm al een natuurlijk uiterlijk heeft en dikker/steviger is dan de normale polyester voorgevormde vijvers. Er zijn hiervan een lichte en donkere kleur verkrijgbaar. Wij hebben voor de lichtere kleur gekozen zodat de schildpadden ook in het water goed zichtbaar zijn.


Vervolgens zijn we begonnen aan het frame wat bestaat uit balken van vurenhout. Eerst een raam om het gewicht van het totale frame, aankleding en deel van de gevulde vijvervorm op te kunnen vangen en het profiel voor de schuifdeuren op te kunnen monteren. Daarna rechtopstaande vuren balken met daarop weer een raam. Daarop is een plaat van multiplex hout gemonteerd waar de vorm van de vijver is uitgezaagd en waar aan de onderkant extra vuren balken zijn aangebracht om de neerwaartse en zijwaartse kracht van het water op te kunnen vangen. Bovenop deze plaat hebben we trespa aangebracht met dezelfde vorm eruit gezaagd, de vijver erin laten zakken,gevuld met water en alles afgekit om dit alles waterdicht te krijgen. Het diepste punt van de vijvervorm rust op de grond waar ook weer een deel van het gewicht gedragen wordt. Op 1 punt zakte de vijver ongeveer 2cm door maar omdat de vijvervorm uit diverse etages bestaat was dit vrij eenvoudig op te vangen met een houten stempel onder 1 van deze etages. De zijkanten zijn afgewerkt met kersenkleur meubelpanelen die in de schuifprofielen geplaatst zijn wat zorgt voor 10 schuifdeurtjes met erachter een berg ruimte voor oa filter, voeding en reserve lampen. Verder zijn de buitenste randen afgewerkt met zwart kunststof L profielen.

Op het trespa hebben we aluminium profielen aangebracht waar geslepen glasplaten rondom ingezet zijn om ontsnapping te voorkomen, deze zijn vastgezet met rubber strips zodat ze eenvoudig los te halen zijn (mocht de hoogte van 20cm niet voldoende zijn) en makkelijk te vervangen zijn voor hogere.

Omdat ik eerdere ervaringen in het aquarium heb gehad met zandeilanden die beginnen te lekken hadden we besloten het zandeiland totaal te scheiden van het water. We hebben de vorm van een kattenbak uit de multiplex en trespa gezaagd en hier de bodem van een kattenbak ingekit. Om het zand makkelijk zuiver te houden hebben we hier een 2de zelfde kattenbakbodem in laten zaken en gevuld met rivierzand. De verdere oppervlakte van het trespa hebben we afgewerkt met grindfolie. Omdat dit vrij scherp kan zijn voor het schild van een schildpad hebben we her en der flagstones neergelegd.

Omdat we het waterfilter onder het waterniveau van de vijver wilde zetten moesten we kiezen voor een drukfilter, zouden we dit niet doen dan zou het filter aan alle kanten gaan lekken. Pomp en filter zijn beide van oase en geschikt voor vijvers tot 7000 liter. Beide kunnen een waterhoeveelheid aan van 6000liter/uur bij een schone heldere vijver, voor een koi vijver wat qua vervuiling gelijk staat aan die van schildpadden zou er 1250 liter/uur overblijven wat in ons geval voldoende is. In het filter zit een omkeersysteem wat betekend dat er een tweede uitgang opzit en het water uit de vijver niet van buiten naar binnen door de filtermatten stroomt maar andersom en zo je het meeste vuil weg kan pompen naar een afvoerpunt. Ook zit er in het filter een uvc lamp wat ik geen overbodige luxe vind omdat ik in het vorige aquarium toch wel last van overmatig alg kreeg.

De aankleding bestaat uit nepplanten, echte planten in bloempotten, flagstones, polyresin boomstammen, een turtle log en waterhyacint. Alles heeft ook zijn functie zoals beschutting of een eenvoudigere manier om uit het water op het landgedeelte te komen. Ook liggen er 3 glazen lichtbollen in het water wat volgens mij totaal geen functionaliteit heeft maar wat wel sfeer aan de woonkamer geeft in de avonduren.

Verwarmen van het water doen we met twee aquarium elementen van 300 watt tot een temperatuur van 25 graden celcius met een differentie van 1 graad celcius lager.
Beide elementen worden aangestuurd met een digitale thermostaat.



Boven het zandgedeelte is een lamp (van 160 watt) aangebracht die zorgt voor warmte, daglicht, uva en uvb. Boven het eiland in het water gemaakt van hardhout en boven een grindgedeelte hangen basking spots van ZooMed van 100watt per stuk die tevens voor licht en warmte zorgen. Verder hangen er boven het zandeiland en tussen het eiland in het water en het grindgedeelte 2 clamp lamps met maanlichtlampen van 50watt die de overgang van dag naar nacht wat geleidelijker laat verlopen. Alle lampen worden automatisch geschakeld op tijd. Eerst de maanlicht lampen aan dan de basking spots aan dan maanlicht lampen uit, dan uva/uvb aan dan uva/uvb uit dan de maanlicht lampen aan dan de basking spots uit en als laatste ook de maanlichtlampen weer uit. Dit in een vaste cyclus van 24 uur. De pomp draait hierbij 14 van de 24 uur.



Alle electrische aansluitingen heb ik samengebracht op 1 paneel onder het aquarium. Het programma dat ik geschreven heb voor de PLC ( programmeerbaar kastje waar 24 uurs tijden, voorwaardes, counters, diverse schakelingen etc in geprogrammeerd kunnen worden met een computerprogramma of handmatig ) zorgt voor alle schakelingen en beveiliging van de lampen ( uva/uvb minimaal 15 min uit etc ). De uitgangen van de PLC zelf zijn beveiligd met hulprelais welke eenvoudiger en goedkoper zijn om te wisselen dan de PLC. Vervolgens sturen deze wcd’s aan. Dit omdat de meeste onderdelen in de winkels verkocht worden met aangegoten stekkers. Elke ingang heeft een 3 standen schakelaar: aan, klok en uit. Aan om bv een schildpad die weinig zont en nu toevallig zont extra lang te kunnen laten zonnen zonder dat de lamp uitgaat en uit bv om een lamp te wisselen of de pomp stil te zetten tijdens voeren of grote schoonmaak.




De binnenvijver draait nog niet zo heel lang en proefondervindelijk worden er nog steeds aanpassingen gedaan om het verblijf voor de schildpadden zo aangenaam mogelijk te maken. Zo heb ik een tijd tijdens dat ik en mijn vriendin aan het werk waren een webcam op de vijver gericht wat ervoor heeft gezorgd dat we een extra eiland hebben gemaakt, het eiland in het water eenvoudiger en toegankelijker hebben gemaakt en de tijden van de lampen om te zonnen hebben veranderd.


Roel Witters
r_witters@hotmail.com

 
© Waterschildpad.info