Waterschildpadden kosten veel tijd, geld en energie. Sommige soorten hebben ook (ontheffings-)papieren nodig.
Laat u daarom goed informeren als u met waterschildpadden wilt beginnen.


Als u een waterschildpad aanschaft, vraag de verkoper dan altijd om welke soort het gaat (het liefst de wetenschappelijke benaming).

Realiseer u dat sommige soorten erg groot kunnen worden, dus op den duur veel ruimte nodig hebben en gemeen kunnen bijten, maar als u de dieren de ruimte en verzorging geeft die ze nodig hebben, heeft u voor de komende 30 jaar een hele bijzondere en prettige huisgenoot aangeschaft.

Het is beter schildpadden te kopen die hier gekweekt zijn. Deze dieren dragen minder ziektes, hebben minder stress geleden en zijn daardoor gezonder.
U kunt aan nakweek komen door contact op te nemen met Reptielenvereniging 'Lacerta', Nederlandse Schildpadden Vereniging, plaatselijke kwekers of andere particulieren.
Het voordeel van het kopen bij een kweker is dat je de ouderdieren kunt zien en dat ze over informatie beschikken van de desbetreffende schildpaddensoort.

Nog beter is het om een schildpad te adopteren.
Er bestaan tal van opvangadressen met schildpadden die een nieuw tehuis zoeken.
Kijk eens bij 'links' en 'vraag en aanbod'.De volgende punten zijn bij aanschaf erg belangrijk.


1. Kijk naar de algemene verzorging van de locatie. Is de ruimte verwarmd, schoon en verzorgd? In een slordige / vieze omgeving is er meer kans op zieke dieren.

2.
Hoe worden de dieren gehuisvest? Slecht gehuisveste dieren zijn vaak ziek. Let erop dat ze in bak zitten met landgedeelte en spotje.

3. Kijk naar de gezondheid van de schildpad. Vertoont het dier gezondheidsproblemen zoals; Scheef zwemmen, belletjes aan de neus (Longontsteking), dichte ogen en/of ziet er levensloos uit, KOOP DEZE DAN NIET! Dit stimuleert de winkelier niet om beter voor zijn dieren te zorgen.

4. Vanzelfsprekend moeten de dieren onbeschadigd zijn. Kijk goed naar de ogen, poten en schild. Dieren die iets ontbreken hoeven niet ziek te zijn. En verdienen ook een 2de kans.

5. Vraag de verkoper om advies. Over het houden van waterschildpadden.
Geeft de verkoper een bevredigend advies? Verkopers willen graag verkopen, dat is hun goed recht, maar soms verdraaien ze de zaken zodat het hun ten goede komt, maar het welzijn van de schildpad niet!Als uw hobby tegenvalt...

Als u de dieren niet meer kunt verzorgen laat ze NOOIT vrij in de natuur (Flora en Faunawet).
Er bestaan verschillende schildpaddenopvangcentra. En anders bieden wellicht de gespecialiseerde verenigingen opvangmogelijkheden.

Kijk bij onze links voor de opvang/adoptie mogelijkheden en de verschillende verenigingen.

 
© Waterschildpad.info