Schildpadden houden in vijvers, nooit doen of misschien toch mogelijk?

Ingezonden artikel van Theo Daniels


Hier snijd ik een heikelpunt aan, de meeste zullen niet staan te juichen als ik zeg dat mijn roodwangschildpadden zomer en winter in de vijver verblijven, ik wil met dit artikel proberen uit te leggen hoe ik mijn vijver opgebouwd heb en wat voor werk er ik aan heb om deze voor de schildpadden leefbaar te houden.

Eerst maar eens de vijver zelf, dit is een gat van pak hem beet aan de ene zijde 2,50 breed, de tegenovergelegen zijde is 3meter breed, de lengte is ongeveer 4 m, het diepste punt ligt ongeveer 1,50 m van de kortste zijde en is ongeveer 75 cm diep als de vijver in het voorjaar is schoongemaakt.

De filtratie van de vijver is geheel zonder uv-lampen, filterbakken en weet ik wat voor filter mogelijkheden er meer zijn maar geschied op een natuurlijke basis met 2 pompen van ongeveer 600 liter per uur.
De eerste pomp die zomer en winter draait staat in een geul van 20 cm. diep en 30cm. breed op een afstand van ongeveer 2,50 m. van de vijver vandaan, in de geul liggen een paar lavastenen en drijven er kleikorrels, de gewone hydrokorrels. De pomp verplaatst het water naar een beeld van ongeveer 1,50 hoog dat aan de andere zijde van de vijver staat, ongeveer 1.50 m. van de vijver vandaan. Het water komt dan in een grote betonnen schaal van 1 m. doorsnede, vanuit deze schaal stroomt het over een vlakke ondergrond terug naar de vijver, als laatste heeft het daar een verval van ongeveer 5cm..
Bij de pomp heb ik een wc vlotter gemaakt die er voor zorgt dat het waterpeil altijd juist is, ook zit er een verwarmingselement dat er voor zorgt dat het water nimmer kouder wordt dan 4 gr. Celsius.
Dit systeem zorgt ervoor dat het water nimmer bevriest en dus ook altijd het water belucht wordt, het is aan de ondiepste zijde van de vijver gesitueerd aan de langste zijdes ongeveer 1 m. de vijver in, deze plek is bewust gekozen om er voor te zorgen dat het diepste gedeelte van de vijver niet verstoord wordt als de schildpadden in winterslaap zijn.

Voor de zomermaanden draait er een pomp mee die het water van de ondiepe zijde helemaal naar de andere zijde pompt om het daar via een grote lavasteen terug de vijver in te laten lopen. De pomp ligt exact tussen de aanvoer en afvoer van de hierboven genoemde stroming, de lavasteen zorgt er voor dat de laatste restjes alg die nog in het water aanwezig zouden kunnen zijn verwijderd worden uit het water.
Deze waterverplaatsing heb ik zo gemaakt om te trachten het water ook in het diepere gedeelte net zo snel te laten opwarmen als in het ondiepe gedeelte, puur en alleen om te voorkomen dat door temperatuur verschillen de schildpadden een longontsteking zouden kunnen oplopen al is die kans in een vijver kleiner dan in een slecht verwarmd aquarium.

Ook de beplanting rond de vijver is van belang, zo moet de zon al in het begin van het jaar op het wateroppervlakte kunnen schijnen terwijl in de zomermaanden planten, struiken en bomen de middagzon moeten temperen en schaduw werpen over de vijver. Ook de wind kan funest zijn en dan speciaal in de tijden dat het koud is, een noordoosten en een oostelijke wind kan een vijver tot meer dan een meter laten dicht vriezen ondanks stroming en verwarming, denk maar is aan een aantaljaren geleden toen zelfs het ijsselmeer geheel dichtgevroren was, door de wind te breken was het water in mijn vijver niet geheel bevroren.

De vijver laat ik voor de rest compleet met rust en laat de natuur gewoon zijn gang gaan tot de week na moederdag, dan gaan de circulatie pompen uit en wordt er een dompelpomp in de vijver gehangen, de vijver word dan geheel leeg gepompt de schildpadden tijdelijk in een grote bak geplaatst en het afval op de bodem wordt door de tuin verspreid, het is een ideale bemesting, ook de afvoergeul wordt schoongemaakt.
Die tijd heb ik gekozen omdat het water vaak dan ook vaak nog koud is en de vorst echt wel verdwenen, ook komt het vaak goed uit in verband met de bemesting van de tuin.
De vijver wordt dan weer langzaam gevuld via de normale wijze wat behoorlijk wat tijd in beslag neemt maar het voordeel heeft dat het wel snel op temperatuur komt.

Het belangrijkste aan het houden van schildpadden in een vijver is naar mijn mening de voeding.
Dan niet specifiek wat voor voedsel, dat is gewoon gelijk aan het voedsel van alle andere schildpadden maar de tijdstippen van wanneer en hoeveel.
Op het moment dat ik ook maar 1 kopje van een schildpad boven het water uit zie komen sta ik klaar met voedsel voor ze, dit is vaak al in februari als de temperatuur een paar dagen boven de 10 graden uitkomt, dit is zeer belangrijk want anders teren ze teveel in op hun vetten en zullen de volgende koude periode van eind februari begin maart niet overleven ben ik bang voor.

Zoals jullie zien ben ik niet over 1 nacht ijs gegaan en de schildpadden zonder pardon buiten in een vijver gedumpt maar heb wel overwogen stap voor stap de vijver aangepast tot wat hij nu is en hoop in de toekomst de vijver nog verder te verbeteren, hopelijk met hulp van jullie.


Theo Daniels
tdanielsboekel@msn.com

 
© Waterschildpad.info